Festiwalowy Konkrus Kuchmistrzów "Tutej na Śledzia"
Już w tym roku, jubileuszowy XV Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku i kolejny konkurs kulinarny, którego bohaterem będzie śledź!
13 sierpnia, w festiwalowy piątek odbędzie się festiwalowy konkurs Kuchmistrzów "Tutej na Śledzia". Przyjmujemy zgłoszenia restauracji!
Tak - to właśnie śledź będzie tematem tegorocznego konkursu dla restauratorów podczas Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku. Szukamy śledzia w oczywistych i mniej oczywistych odsłonach, serwowanego na przystawkę lub jako danie główne. W wersjach klasycznych i nowatorskich.
Jakie danie można przygotować na konkurs?
Nie ma ograniczeń, może być to przystawka, danie główne, a nawet deser, wszystko zależy od kreatywności kucharza. Każdy lokal może zgłosić na oddzielnych formularzach nawet 3 dania.
Jury konkursu zasilą oczywiście najwybitniejsi polscy śledziowi eksperci - członkowie szczecińskiego klubu Śledziożerców - gastronomicznej konffaterii działającej nieprzerwanie od niemal 20 lat!
Gieno Mientkiewicz Andrzej Szylar i Wioletta Skuratowicz
Szczegółowe informacje o konkursie oraz regulamin znaleźć można na stronie wydarzenia:
https://www.facebook.com/events/4299105400128601/?active_tab=discussion
Zgłoszenia na formularzu stanowiącym załącznik do niniejszego regulaminu przyjmowane są do 10 sierpnia 2021 drogą elektroniczną.
Poniżej zamieszczamy wyniki z ubiegłorocznego konkursu "Polska Kaczka 2020"
Wyniku konkursu Polska Kaczka 2020
I miejsce - Vistula Hotel ze Świecia,
II miejsce ex aequo: 3Koloy Malta Poznań, Poznańska Spiżarnia Pałacu Popowo Stare.
Rekomendacje "Tutej"na kaczkę otrzymały:
Restauracja ZA MUREM, RAUT
Hotel Restauracja Catering Eventy Kicin,
IBB Andersia Hotel - Restuaracja Flavoria,
Punkt Widzenia Restaurant & Bar Skórzewo,
Viva Pomodori,
Ratajska,
Pałac w Orli,
Poznańska Spiżarnia Pałacu Popowo Stare,
3 Kolory Malta,
Vistula Hotel Świecie
Informacje:
Juliusz Podolski, podolski.juliusz@gmail.com, tel. +48 602 601 830