Historia Festiwalu
Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku odbywa siÄ na poznaĆskim Starym Rynku od 2007 roku. ZaczÄĆo siÄ od pomysĆu na konkursu Polska Nalewka Roku, który miaĆ odbywaÄ siÄ w mieszczÄ
cej siÄ w historycznym budynku Wagi Miejskiej Restauracji Nalewka.
Jarmark Dobrego Smaku oraz koncerty na festiwalowej scenie miaĆy byÄ jedynie elementem towarzyszÄ
cym konkursowi. DziĆ moĆŒe wydawaÄ siÄ to niewiarygodne, ale roku 2007 nieĆatwo byĆo znaleĆșÄ producentów regionalnych przysmaków, którzy zechcieliby przyjechaÄ by ofertowaÄ swoje produkty na poznaĆskim Starym Rynku. O duĆŒych festiwalach kulinarnych nikt jeszcze nie sĆyszaĆ. Zaledwie rok wczeĆniej odbyĆ siÄ pierwszy Festiwal Smaku w Grucznie.
PomysĆodawcÄ
konkursu Polska Nalewka Roku i wspóĆtwórcÄ
Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku byĆ restaurator i animator kultury – Jan Babczyszyn. Producentem festiwalu od jego pierwszej edycji byĆ i nadal pozostaje – Wojciech Lewandowski. PrzewodniczÄ
cym KapituĆy Dobrego Smaku, wspóĆtwórcÄ
i dobrym duchem Imprezy od samego poczÄ
tku aĆŒ do swojej tragicznej Ćmierci w roku 2017 byĆ krytyk Kulinarny i reĆŒyser – Piotr Bikont. Od roku 2007 Festiwal bardzo siÄ zmieniĆ. Liczba corocznych wystawców przekroczyĆa juĆŒ dawno setkÄ. Ogranicza jÄ
wielkoĆÄ poznaĆskiego Starego Rynku. Impreza trwa cztery dni. To czas wypeĆniony arcyciekawymi wydarzeniami - Konkurs Polska Nalewka Roku jest dziĆ jednym z wielu waĆŒnych wydarzeĆ Festiwalu. Imprezie towarzyszÄ
liczne konkursy, pokazy kulinarne, warsztaty dla dzieci i dorosĆych, kolacje degustacyjne, laboratoria smaku, spotkania autorskie, projekcje filmów i wiele innych atrakcji.
Od roku 2015 organizacjÄ
festiwalu zajmuje siÄ Fundacja Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku, która za cele stawia sobie miÄdzy innymi upowszechnianie i promocjÄ wiedzy dotyczÄ
cej kultury i historii kulinarnej regionów geograficznych, narodów, grup etnicznych i kulturowych; promowanie aktywnoĆci gospodarczej sĆuĆŒÄ
cej rozwojowi kultury kulinarnej i gastronomicznej; wspieranie edukacji dzieci, mĆodzieĆŒy i dorosĆych w zakresie kultury kulinarnej, dziedzictwa kulinarnego, oraz gastronomii oraz upowszechnianiu i promocji idei wĆÄ
czenia kulinariów, ich historii i wspóĆczesnoĆci w szerszy aspekt rozumienia kultury.