top of page
Galeria: Galeria

Historia Festiwalu

Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku odbywa się na poznaƄskim Starym Rynku od 2007 roku. ZaczęƂo się od pomysƂu na konkursu Polska Nalewka Roku, który miaƂ odbywać się w mieszczącej się w historycznym budynku Wagi Miejskiej Restauracji Nalewka.
Jarmark Dobrego Smaku oraz koncerty na festiwalowej scenie miaƂy być jedynie elementem towarzyszącym konkursowi. Dziƛ moĆŒe wydawać się to niewiarygodne, ale roku 2007 nieƂatwo byƂo znaleĆșć producentów regionalnych przysmaków, którzy zechcieliby przyjechać by ofertować swoje produkty na poznaƄskim Starym Rynku. O duĆŒych festiwalach kulinarnych nikt jeszcze nie sƂyszaƂ. Zaledwie rok wczeƛniej odbyƂ się pierwszy Festiwal Smaku w Grucznie.


PomysƂodawcą konkursu Polska Nalewka Roku i wspóƂtwórcą Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku byƂ restaurator i animator kultury – Jan Babczyszyn. Producentem festiwalu od jego pierwszej edycji byƂ i nadal pozostaje – Wojciech Lewandowski. Przewodniczącym KapituƂy Dobrego Smaku, wspóƂtwórcą i dobrym duchem Imprezy od samego początku aĆŒ do swojej tragicznej ƛmierci w roku 2017 byƂ krytyk Kulinarny i reĆŒyser – Piotr Bikont. Od roku 2007 Festiwal bardzo się zmieniƂ. Liczba corocznych wystawców przekroczyƂa juĆŒ dawno setkę. Ogranicza ją wielkoƛć poznaƄskiego Starego Rynku. Impreza trwa cztery dni. To czas wypeƂniony arcyciekawymi wydarzeniami - Konkurs Polska Nalewka Roku jest dziƛ jednym z wielu waĆŒnych wydarzeƄ Festiwalu. Imprezie towarzyszą liczne konkursy, pokazy kulinarne, warsztaty dla dzieci i dorosƂych, kolacje degustacyjne, laboratoria smaku, spotkania autorskie, projekcje filmów i wiele innych atrakcji.


Od roku 2015 organizacją festiwalu zajmuje się Fundacja Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku, która za cele stawia sobie między innymi upowszechnianie i promocję wiedzy dotyczącej kultury i historii kulinarnej regionów geograficznych, narodów, grup etnicznych i kulturowych; promowanie aktywnoƛci gospodarczej sƂuĆŒÄ…cej rozwojowi kultury kulinarnej i gastronomicznej; wspieranie edukacji dzieci, mƂodzieĆŒy i dorosƂych w zakresie kultury kulinarnej, dziedzictwa kulinarnego, oraz gastronomii oraz upowszechnianiu i promocji idei wƂączenia kulinariów, ich historii i wspóƂczesnoƛci w szerszy aspekt rozumienia kultury.

Galeria: Info
bottom of page