X Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku już w dniach 12-15 sierpnia 2016 w Poznaniu

Program 2015

Szczegółowy program X Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku tworzony przez nas we współpracy z partnerami imprezy ogłosimy w połowie lipca 2016.

Śledź aktualności X OFDS na Facebooku.

 


 

Jarmark Dobrego Smaku,
Stary Rynek, Poznań
13 – 16 sierpnia w godzinach 11.00 – 22.00

 

Pobierz mapkę jarmarku z listą wystawców

 

Czwartek - 13 sierpnia 2015

Warsztaty, laboratoria, degustacje

18.00 Wina z Polski w Środkowej Europy – Laboratorium smaku prowadzi Robert Makłowicz, wstęp 40zł, dziedziniec Muzeum Archeologicznego. Rezerwacje Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.

20.00 „Przyjęcie chrzcielne Mieszka I” – kolacja historyczna, Restauracja „A nóż widelec”- wstęp z zaproszeniami. Akredytacje dla mediów i blogerów – Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.

Inne wydarzenia

11.00 – 14.00 Konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów. Dziedziniec Muzeum Archeologicznego, Scena Festiwalu 11.20 – 14.30, Ogłoszenie wyników – 15.00 Scena Festiwalu

14.00 – 17.00 „Stół Mieszka i Dobrawy”konferencja popularno-naukowa. Prelegenci: Robert Makłowicz, Piotr bikont. Prof. Jarosłąw Dumanowski, Paweł Lis, Hanna Lis. Brama Poznania, ul. Gdańska 2 (Śródka). Wstęp wolny.

Scena Festiwalu

11.30 – 15.00 Pokazy Kulinarne w ramach konkursu Naksze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki regionów

15.00 Wręczenie nagród w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów

17.30 – 21.00 Koncerty

18.00 Koncert Zumba Panduri Folk

 

Piątek - 14 sierpnia 2015

Warsztaty, laboratoria

14.30, 15.30, 16.30 Warsztaty dziecięce – „Stół Mieszka i Dobrawy”, mini-wykłady historyczno-kulinarne połączone z warsztatami, skierowane do dzieci w wieku 6-10 lat. Prowadzi Katia Roman Traska, Wstęp wolny, obowiązują wcześniejsze zapisy – Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.

10.00 – 14.00 Warsztaty kulinarne WWF - ochrona różnorodności biologicznej mórz i oceanów. Warsztaty dla mediów, kucharzy, uczniów szkół gastronomicznych i blogerów. Prowadzi Sebastian Gołębiewski, Restauracja Toga Wymagana rejestracja – Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.

18.00 Wszystkie smaki zielonej herbaty – laboratorium smaku, prowadzą Marta Okińczyc i Szymon Konrad, 18.00, kwiaciarnia - herbaciarnia Kwietna (ul. 27 Grudnia 11). Cena – 25zł. Zapisy Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.

Inne wydarzenia

8.00 – 12.00 Smaczne Lato w Mieście na poznańskim Zielonym Targu , czyli producenci ekologicznej żywności zapraszają na (bezpłatne!) degustacje smakowitych dań na bazie swoich specjałów; w programie, oprócz rozkoszy podniebienia, także eko-warsztaty z niespodziankami dla dzieci; Zielony Targ, Rynek Bernardyński, www.fb.com/PoznanskiZielonyTarg/events

13.00 – 15.30 Radiowa Kuchnia Merkurego, gotują red. Andrzej Ogórkiewicz, Robert Makłowicz, Piotr Bikont Stary Rynek, plenerowe studio Radia Markury

17.00 – 19.00 Sheraton dla UNICEF’u – wspólne lepienie pierogów ze znanymi i lubianymi w ramach programu Road to Awareness, namiot UNICEF, Stary Rynek – akcja charytatywna.

20.00 Szopka & Makłowicz Prezentują, kolacja degustacyjna z kaczką i winami w roli głównej. Hotel Sheraton Poznan. Bilety (150zł) – hotel Sheraton, Tel. 61 655 20 00.

Scena Festiwalu

13.00 – 16.00 „Stół Mieszka i Dobrawy” – pokazy kuchni historycznej, prowadzi Maciej Nowicki

17.30 – 22.00 Koncert zespołu Cadillac ‘58

 

Sobota - 15 sierpnia 2015 – Dzień z Powiatem Poznańskim

Warsztaty, laboratoria

12.00 i 15.00 Warsztaty kulinarne z ARR - indyk z chowu zrównoważonego oraz wołowina rasy „Highland”. Restauracja Toga, wstęp wolny, obowiązują zapisy Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.

13.00 Chaczapuri. Chinkali i nie tylko – warsztaty kuchni gruzińskiej. Prowadzi Griorgi Bezhushvili, kwiaciarnia - herbaciarnia Kwietna (ul. 27 Grudnia 11). Cena – 45zł. Zapisy Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.

Pokazy, animacje, konkursy i inne

Konkurs Polska Nalewka Roku 2015:

14.00 – 18.00 Obrady Jury Hotel Sheraton

19.30 Ogłoszenie wyników i wręczenie nagród Scena Festiwalu, Stary Rynek

20.30 Spotkanie degustacyjne dla uczestników konkursu Dziedziniec Muzeum Archeologicznego, obowiązują zaproszenia

Konkurs Smak Powiatu Poznańskiego 2015

11.30 – 12.30 Obrady Jury (degustacja) Dziedziniec Muzeum Archeologicznego

19.30 Ogłoszenie wyników i wręczenie nagród Scena Festiwalu, Stary Rynek

Scena Festiwalu

13.00 - 16.00 Pokazy Kulinarne (Krystian Szopka, Grzegorz Łapanowski, Jan Grabkowski )

16.30 Koncert – Wojciech Szopka Trio

18.00 Koncert – Gentle Jazz Trio

19.30 Wręczenie nagród w konkursach Smak Powiatu Poznańskiego 2015, Polska Nalewka Roku 2015

20.30 Koncert – Affabre Concinui

 

Niedziela – 16 sierpnia 2015 – Europejski Dzień Produktów Regionalnych i Tradycyjnych

Scena Festiwalu

12.00 – 16.00 Pokazy Kulinarne – Trzy Znaki Smaku

17.00 Koncert - Dixie Company

UWAGA: program może ulec niewielkim korektom i rozszerzeniom, prosimy sprawdzać aktualizacje