XI Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku już w dniach 11-15 sierpnia 2017 w Poznaniu

W poprzednich edycjach

Jarmark Dobrego Smaku to nieodłączna część Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku. W tym roku, podczas IX już edycji, nie zabraknie na nim wyśmienitych alkoholi.

Na szczególną uwagę wśród wielu reprezentantów tej branży zasługuje Cydr Słowiański z ofertą znakomitych cydrów, które są idealnym sposobem na orzeźwienie podczas panujących upałów. Można go zasadniczo podzielić na 4 kategorie: cydr mocniejszy (7,5 % zawartości alkoholu), cydr słabszy (4,5 % zawartości alkoholu), cydr wytrawny i słodkawy.

To, co wyróżnia Cydr Słowiański wśród innych dostępnych na rynku cydrów, to naturalny sposób wytwarzania. Właśnie ta tradycyjna, rzemieślnicza metoda produkcji gwarantuje jego niebanalny smak i przyjemne doznania podczas degustacji. Drugim wyróżnikiem Cydrów Słowiańskich jest ich skład. Powstaje on na bazie 100% owoców najwyższej jakości, a podczas produkcji nie dodaje się wody, konserwantów ani sztucznych polepszaczy smaku. W efekcie uzyskujemy prawdziwie owocowy smak.

Cydry Słowiańskie produkowane są w kilkunastu rodzajach. Oprócz klasycznych cydrów jabłkowych, dużą popularnością cieszą się także odmiany owocowe, w których część składu klasycznego jabłkowego cydru zastąpiona jest różnymi owocami (malina, aronia, agrest, jeżyna, wiśnia i truskawka), które determinują ostateczny smak. W efekcie powstaje więc intrygujący trunek, który umiejscowić można gdzieś w połowie drogi pomiędzy cydrem a winem.

Ciekawostką dla prawdziwych smakoszy może być cydr szampański, który powstaje na bazie tradycyjnego cydru słowiańskiego, przy użyciu metod przypominających wytwarzanie prawdziwego szampana. Charakteryzuje się intensywnością smaku, eleganckim wyglądem i … szampańskimi bąbelkami (jest mocno musujący).

Zapraszamy na stoisko Cydrów Słowiańskich podczas IX edycji Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku!

IX już edycja Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nim – Jarmark Dobrego Smaku, czyli prawie sto pięćdziesiąt stoisk z najlepszymi tradycyjnymi, lokalnymi i po prostu… smakowitymi produktami wytwarzanymi przez regionalnych producentów z Polski i zagranicy.

Pomiędzy 13. a 16. sierpnia na poznańskim Starym Rynku na pewno nie zabraknie najlepszych serów, pieczywa, tradycyjnych przetworów, wyselekcjonowanych win czy wysokogatunkowych wędlin, ekologicznych warzyw oraz rękodzieła. Z pewnością też będzie można skosztować (i zakupić) włoskich trufli, win z winnic z całego świata (ze szczególnym uwzględnieniem Europy Środkowej i Wschodniej), wyrobów z węgierskiej mangalicy, tureckich i greckich chałw czy wysokiej jakości włoskiej oliwy.

Wśród bogatej oferty wystawców na szczególną uwagę w tym roku zasługuje z pewnością stoisko Ottomańska Pokusa, które proponować będzie najwyższej jakości wyroby przygotowywane według tradycyjnych receptur kuchni tureckiej z czasów osmańskich. Na gości festiwalowych czekać będą tradycyjne baklavy, czyli słodkie przekąski wykonane z warstw ciasta filo, wypełnione posiekanymi orzechami włoskimi lub orzechami pistacjowymi z dodatkiem syropu cukrowego. Drugim flagowym produktem tureckim jest serlava, której mamy nadzieje nie zabraknie dla żadnego z festiwalowych smakoszy. Jest to pieczone lub smażone ciasto filo z serem feta i pietruszką. Danie to swymi korzeniami sięga tradycji Imperium Osmańskiego.

Kolejnym wartym odwiedzenia stoiskiem będzie łączone stoisko z dobrze znanymi poznaniakom kozimi Serami Łomnickimi (odwiedzają nas co roku!), szerokim wyborem (nieczęsto w Polsce spotykanych) win armeńskich oraz słodkimi i wytrawnymi przetworami z manufaktury Towary Niezwykłe Joanny Sławińskiej.

Sery ŁomnickieSery Łomnickie, produkt tradycyjny Dolnego Śląska, wytwarzane są w ekologicznym gospodarstwie Kozia Łąka, położonym niedaleko Jeleniej Góry, u stóp Karkonoszy, z pięknym widokiem na Śnieżkę. Wielokrotnie nagradzane na rozmaitych festiwalach i konkursach serowarskich, są to jedne z najbardziej znanych i najdłużej produkowanych polskich tzw. serów zagrodowych. Warto podejść, popytać i popróbować, gdyż asortyment Koziej Łąki to w sumie kilkadziesiąt różnych serowych i mlecznych specjałów – począwszy od kozich jogurtów, buncu, czy bryndzy, poprzez ricottę i twaróg, na idealnych m.in. do wina serach długodojrzewających i polskim ‘parmezanie’ skończywszy.

Wina ArmeńskieA skoro o mariażu win i serów mowa… tuż obok Łomnickich na swoje stoisko zapraszać będzie Pavel Portoyan, importer win armeńskich oraz niezrównany mistrz kaukaskiej kuchni z Krakó Slow Grill & Pavel Portoyan. I, choć to właśnie Armenia uważana jest przez wielu za kolebkę winiarstwa (wykopaliska pokazują, iż wino wytwarzano tam już ok 4 tys. lat p.n.e.!), to w naszym kraju ciągle dość trudno jest spotkać w sklepach. Tym bardziej warto spróbować ich podczas Festiwalu. W asortymencie Pavla na pewno znajdzie się coś dla każdego podniebienia (zarówno tego, które preferuje smaki wytrawne, jak i tego, które woli słodkości), warto jednak zapytać o jedną z ormiańskich specjalności – wino z owoców granatu. Szczególnie to w wersji wytwarzanej z całych owoców (wraz ze skórką), którego smak jest naprawdę niepowtarzalny. Sami spróbujcie!

Towary NiezwykłeWraz z Serami Łomnickimi i Winami Armenii wyroby swe zaprezentuje Manufaktura Towarów Niezwykłych Joanny Sławińskiej. To ręcznie wytwarzane, nietuzinkowo zapakowane i, przede wszystkim, unikalne (jeśli chodzi o smak) konfitury, musztardy i sosy produkowane w małej rodzinnej wytwórni w podwarszawskich Łomiankach. Konfitura malinowa z ajerkoniakiem i kokosem, wiśniowa z rumem, czy jagodowa z żubrówką, musztarda jabłkowa z calvadosem, musztarda korzenna z nutami pomarańczy, czy… pijane bakalie, to tylko niektóre z kilkudziesięciu rodzajów przetworów, jakie można będzie spróbować i kupić na stoisku.

Na sam koniec polecamy również prawdziwą gratkę tegorocznego festiwalu – włoskie trufle i przetwory truflowe od Italmania. Trufle to prawdziwy rarytas smakoszy, doceniany przez najwybitniejszych szefów kuchni, składnik wykwintnych dań, baza produktów i przystawek. Italmania, importer tych znakomitości, w swej ofercie proponuje nie tylko świeże produkty ale i przetwory na ich bazie (salsa truflowa), masło truflowe, oliwy smakowe na bazie trufli czy figi w czarnych truflach.

IX edycja Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku już zapowiada się smakowicie! Zachęcamy do zaplanowania wolnego weekendu w połowie sierpnia i spędzeniu go z nami w Poznaniu! Na pewno nie zabraknie atrakcyjnych i smacznych produktów oraz wielu pysznych atrakcji! Pełny program OFDS dostępny jest tu: www.ofds.pl/pl/program, zaś lista wszystkich wystawców na naszym profilu facebookowym: www.fb.com/OgolnopolskiFestiwalDobregoSmaku.

Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku co roku proponuje moc atrakcji dla swoich najmłodszych uczestników. Tak będzie i tym razem, podczas dziewiątej już edycji. Wśród wielu ciekawych propozycji, na szczególną uwagę zasługują laboratoria smaku „Kuchnia Mieszka i Dobrawy”, będące częścią innowacyjnego projektu „Stół Mieszka i Dobrawy” realizowanego specjalnie z okazji Festiwalu.

Warsztaty w formie interaktywnych zajęć poprowadzi Katia Roman-Trzaska, znana z fantastycznego podejścia do dzieci i pasji kulinarnej, które realizuje w swojej szkole gotowania dla dzieci „Little Chef” w Warszawie.

Podczas 45-minutowej podróży w czasie do epoki Mieszka I, dzieci dowiedzą się o zwyczajach kulinarnych i kulturalnych (ze szczególnym uwzględnieniem kultury stołu) i warunkach życia Piastów. Ponadto, spróbują wspólnie odpowiedzieć na pytanie: jak ewoluował stół po odkryciach geograficznych oraz co jadano zanim pojawił się ziemniak, biały cukier i pomidor? Warsztaty zakończą się wspólnym przyrządzeniem „specjałów” kuchni średniowiecznej i degustacją.

Laboratoria skierowane są do dzieci w przedziale wiekowym 6-10 lat i odbywać się będą 14. sierpnia w Bramie Poznania, w 3 grupach 20-osobowych (o godz. 14.30, 15.30 i 16.30). Dla wszystkich uczestników laboratoria są bezpłatne, jednak z uwagi na ograniczoną liczbę miejsc wymagana jest wcześniejsza rezerwacja mailowa (Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.).

 

Podczas IX edycji Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku, który rokrocznie odbywa się w Poznaniu, nie może zabraknąć kaczki – będącej przecież znakiem rozpoznawczym wielkopolskiej kuchni. Wszystkich smakoszy tego sztandarowego dania zapraszamy na specjalny wieczór jemu poświęcony – już 14. sierpnia w restauracji Fusion w hotelu Sheraton.

Tego dnia odbędzie się tam uroczysta kolacja, której gospodarzem będzie znany poznański szef kuchni, Krystian Szopka, który we wszystkich swoich daniach stara się podkreślać, ale i reinterpretować, regionalne tradycje kulinarne. Tym razem, specjalnie z okazji OFDS, zaserwuje on gościom festiwalowej kolacji nowoczesną wariację na temat tradycyjnej kaczki w swoim autorskim wykonaniu.

Brzmi smakowicie? To jednak nie koniec atrakcji! Trio gwiazd tego sierpniowego wieczoru (oprócz szefa Szopki i… kaczki) domknie bowiem swoją obecnością niezwykle charyzmatyczna postać – podróżnik kulinarny i znany całej Polsce smakosz, prowadzący telewizyjne programy kulinarne, Robert Makłowicz. Wina pochodzące z jego kolekcji będą dopełnieniem dań serwowanych w czasie kolacji. A warto dodać, iż będą to specjalnie wybrane trunki, pochodzące z najlepszych środkowoeuropejskich winnic.

Wyśmienite dania, wspaniałe wina oraz wiążące się z nimi pasjonujące opowieści kulinarne… To chyba dobry pomysł na spędzenie miłego sierpniowego wieczoru?

Termin: 14. sierpnia, godz. 20:00

Bilety i rezerwacje: Sheraton Poznan Hotel, ul. Bukowska 3/9 Poznań, tel. 616552000, e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript. (koszt zaproszenia: 150 zł/os)

 

 

Oliwki, oliwy, pasztety, musztardy, figi, daktyle, pomidory suszone – czyli wszystko to co najlepsze w kuchni włoskiej, francuskiej, greckiej, tunezyjskiej czy marokańskiej. Francuz Gill Calzavara postanowił dać Polakom możliwość spróbowania najlepszych lokalnych produktów z różnych krajów i otworzył filię swojej firmy Au Petit Paris we Wrocławiu.

Sery krowie, owcze i kozie… Te ostatnie cieszą się coraz większą popularnością. Choć producenci  musieli się nie lada natrudzić, żeby zmienić pogląd Polaków na ich temat. Przez lata cieszyły się złą opinią, często wynikającą z niewiedzy lub z... niespróbowania. 

I miejsce w Konkursie o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego i wyróżnienie podczas Festiwalu Smaków - to tylko niektóre osiągnięcia Rafała Dzilińskiego z Ciechanowa, jednego z najbardziej znanych polskich producentów tradycyjnych nalewek. I oczywiście – stałego gościa naszego Festiwalu!

Nierzadko zdarza się, że dania dosmaczane nawet dużą ilością przypraw z torebki nie smakują tak, jak powinny. To często wina tego, że suszone zioła zazwyczaj tracą wiele ze swych pierwotnych aromatów. Nie wspominając o innych właściwościach – na przykład witaminach. Rozwiązaniem mogą być jednak świeże zioła w doniczkach, które każdy z nas może postawić na parapecie.

Wszyscy dobrze znamy mszalne wino, ale czy ktoś próbował kiedyś świętej nalewki?

Wakacje, wakacje i jeszcze raz wakacje. Gorące powietrze, słońce i ciepły piasek… Taką wizję ma przed oczami większość z nas, kiedy słyszy słowo „lato”. Do tego zimne piwo albo... cydr. No właśnie: CYDR. W tym roku słowo to (i napój) weszło na dobre do słownika nie tylko smakoszy i kulinarnej awangardy. Piją go już prawie wszyscy!

Chipsy, choć wielu z nas bardzo smakują, nie kojarzą się z niczym zdrowym. I słusznie! Te, dostępne na co dzień w sklepach i obecne we wszędobylskich reklamach każdy dietetyk uzna za bezwartościowe lub nawet szkodliwe „zapychacze”. Okazuje się jednak, że jest dla nich alternatywa! Równie chrupiąca, a jednak zdrowa. Ich producent, Crispy Natural, zaprezentuje się w czasie tegorocznego Festiwalu.

W upalne, sierpniowe dni nic nie gasi pragnienia lepiej niż szklanka schłodzonego, naturalnego soku owocowego. Jeśli chcemy delektować się smakiem najwyższej jakości owocowych przysmaków to warto, byśmy sięgnęli po soki z rodzinnej tłoczni Katarzyny i Tomasza Rembowskich. Położone w Żukowie przedsiębiorstwo jest członkiem Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska, istniejącej w ramach Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. Oznacza to, że wyroby państwa Rembowskich zachowują najwyższą jakość, a dodatkowo promują tradycje regionu z którego pochodzą. Bogaty wachlarz smaków sprawia, że każdy zwolennik naturalnych, najwyższej jakości napojów znajdzie tu coś dla siebie.

Zdrowe, produkowane w zgodzie z naturą i w oparciu o tradycyjne receptury przysmaki cieszą się obecnie dużą popularnością. Jeśli zależy nam na tym, by na co dzień delektować się najwyższej jakości specjałami to warto zwrócić uwagę na specjalne oznaczenia, którymi wyróżniane są sprawdzone, regionalne rarytasy. Nie wszyscy wiedzą, że w pierwszych dniach lutego bieżącego roku w Polsce rozpoczęła się trzyletnia kampania informacyjna „Trzy znaki smaku”. Głównym celem zainicjowanego przez Agencję Rynku Rolnego i wspieranego przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi programu jest poinformowanie konsumentów o wspólnotowym systemie ochrony produktów regionalnych i tradycyjnych oraz promowanie najwyższej jakości specjałów, sygnowanych unijnymi oznaczeniami.

Soczyste szynki, aromatyczne kiełbasy, idealnie doprawione kabanosy i tradycyjne, smakujące jak przed laty podroby to specjały, którym trudno się oprzeć. Specjalnie dla gości tegorocznego Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku swoje wyroby zaprezentuje mieszcząca się w wielkopolskim Bukowcu firma wędliniarska Stefana Słocińskiego.

W Wielkopolskim klasztorze Benedyktynów w Lubiniu od wieków produkuje się wyjątkowy, ziołowy trunek. Receptura Benedyktynki, bo taką nazwę nosi znakomity zakonny specyfik, oparta jest na starannie wyselekcjonowanej kompozycji 21 ziół, wykazujących właściwości lecznicze. Głęboki smak i bogaty aromat sprawiają, że po Benedyktynkę coraz częściej sięgają koneserzy naturalnych smaków. Odrobina klasztornego trunku nie tylko wydobywa walory smakowe potraw, ale także znakomicie poprawia nastrój, odpręża i łagodzi stres.

Można je kochać lub nienawidzić. Trzeba jednak przyznać, że sery kozie cieszą się obecnie coraz większą popularnością. Jeśli chcemy poznać kozie rarytasy z najwyższej półki, to bez wahania sięgnijmy po specjały pochodzące z podkarpackiego gospodarstwa ekologicznego “Figa”.

Już na pierwszy rzut oka wyróżniają się spośród innych. Specjały marki Szałpiw przykuwają uwagę nie tylko nawiązującymi do poznańskich tradycji etykietami, ale także wywodzącymi się z gwary nazwami. Złocista Bździągwa urzeka subtelną nutą karmelu i owocowym aromatem. Owocowe orzeźwienie to efekt działania drożdży i odpowiedniego procesu fermentacji. Rojber to ciemne piwo typu Dubbel, wzbogacone odrobiną syropu ze śliwek i rodzynek. Miłośników mocniejszych piw z pewnością oczaruje Szczun, jasne piwo typu Tripple, zawierające aż 8,1 % alkoholu. Co ciekawe, wszystkie piwa to trunki niepasteryzowane i niefiltrowane, a zanim trafią na rynek poddawane są procesowi refermentacji. O tajnikach doskonałych piw i historii rodzinnego browaru rozmawiamy z Janem Szałą, twórcą i właścicielem marki Szałpiw.

Latem znajdują się na liście najczęściej kupowanych słodyczy. Zimą z przyjemnością sięgamy po nie by przypomnieć sobie nie tylko wyjątkowy smak, ale także wakacyjną beztroskę. O tradycyjnych, najwyższej jakości specjałach z Koronowa i historii niewielkiej, rodzinnej lodziarni rozmawiamy z Agnieszką Zmudziejewską.